pump_track_01

Poreč dobio pump track

Poreč je od danas bogatiji za još jedan sadržaj – adrenalinski bike park – popularno zvani pump track, otvoren na Gradskom kupalištu na lokaciji nekadašnjeg beach bara Colonia Iulia Parentium. Radi se o prvom takvom adrenalinskom parku na hrvatskoj obali, nakon što su ranije parkovi realizirani u Dugoj Resi, Svetoj Nedelji, Virovitici, Kutini i Velikoj Gorici. Park je i službeno otvoren za korisnike nakon današnje prigodne svečanosti na kojoj su se okupljenima obratili Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice grada Poreča, investitora zahvata, gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić, te Hrvoje Šepić, iz tvrtke Adria Bike koja je poligon izgradila u suradnji s partnerima iz Slovenije – tvrtkom Alliance ASE, specijaliziranom za izgradnju ovakvih poligona.

Kako je napomenuo Velenik, ovom su investicijom željeli obogatiti ponudu za male i velike rekreativce, kao i polaznike Ljetnog kampa. Adrenalinski park, koji podrazumijeva pump track i skills poligone, namijenjen je za bicikle, romobile, skejteve i role, te će njime pješačko-rekreativna zona Gradsko kupalište zaokružiti bogatu ponudu različitih sadržaja, te međusobnu povezanost plaže, teretane na otvorenom, pump tracka i novouređenog dječjeg parka.

Gradonačelnik Peršurić rekao je kako je Poreč grad s puno epiteta, ali i istaknuo kako je osobno jako ponosan na činjenicu da je grad za mlade i grad sporta.

– Zato se svake godine trudimo, u suradnji s mladima i klubovima uređivati nove sadržaje – igrališta, poligone, teretane na otvorenom i slično. Ulaganje u javne sadržaje ulaganje je u sve generacije, a to je nešto što će nam uvijek biti prioritet. Ove nam je godine na red došao pump track, i to prvi na hrvatskoj obali. Ovih nekoliko dana, dok je trajalo uređenje hortikulture, pump track je već bio u punom pogonu, zato vjerujem da će ispuniti svoju svrhu i biti mjesto okupljanja, ali i treninga za sve zaljubljenike u biciklizam, zaključio je Peršurić i zahvalio svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji ovog projekta: od TZ-a, gradskog Upravnog odjela za komunalni sustav, Biciklističkog kluba Poreč i izvođača radova.

Hrvoje Šepić, predstavnik izvođača rekao je kako je ovo definitivno pump track na najljepšoj poziciji i prvi na ovoj strani Jadrana koji se proteže na 902 metra kvadratna i namijenjen svim generacijama i kojeg će zasigurno jednako voljeti turisti i domaći.

Inače, pump track staza je neprekidna petlja ravnina i uzvisina po kojoj se može voziti i bez pedaliranja. Oblik staze omogućuje zabavnu, ali i sigurnu sportsku aktivnost na površini koja može biti manja od košarkaškog terena. Pump track staze pogodne su za sve veličine bicikala, skateboardova, koturaljki, skutera i slično. Na stazi se mogu voziti biciklisti svake životne dobi i tehničke spremnosti. Savršen je za učenje temeljnih vještina i trikova, kao i za trening vrhunskih biciklista, jer zahtijeva okretnost i brzinu. Umjesto pedaliranjem ili odguravanjem, korisnici se na pump tracku stazi pokreću mijenjanjem položaja svojih tijela gore – dolje. Ovaj inovativan princip kretanja čini ovakvu stazu atraktivnom i drugačijom od svih sličnih igrališta i sportskih terena.

A kako to stvarno izgleda na terenu pokazali su profesionalni biciklisti koji su pred okupljenima izveli neke od probnih vožnji i akrobacija.

Inače, Gradsko kupalište odabrano je kao lokacija zbog velike frekvencije biciklista upravo tim pravcem, a i studija razvoja biciklizma je bike park predvidjela upravo ondje, sukladno važećim urbanističkim planovima i uz odobrenje Mjesnog odbora Anke Butorac. Pritom se planira nastaviti ulaganje u bike-infrastrukturu u sklopu Studije razvoja klasterskih ulaganja i to: brendiranje staze Mirna – Limski kanal, postavljanje nove signalizacije, tisak novih bike karata, promotivne akcije sigurnosti biciklista na cesti te druga infrastrukturna ulaganja. Svi su radovi na pump tracku izvedeni u roku od mjesec dana, uključujući i popratnu opremu, klupe, koševe za smeće, stalke za bicikle, rasvjetu i navodnjavanje. Pump track je ukomponiran u okoliš, te se prilikom uređenja nisu rušila stabla, već su posađena i nova, a za sve korisnike na ulazu se nalazi tabela sa pravilima ponašanja i uputama o korištenju, priopćili su iz Grada Poreča.

preuzeto s Glasa Istre

Tags: No tags

Comments are closed.