25_Rekreativna_Parenzana_1

25. Rekreativni biciklistički maraton Parenzana

Rekreativci i ljubitelji avantura u prirodi na najljepši mogući način obilježili su finale ovogodišnje sezone, na 25. Rekreativnom biciklističkom maratonu Parenzana koji je održan u nedjelju 02. listopada u organizaciji Turističke zajednice Općine Vižinada.

Više od 600 sudionika, biciklista i pješaka, odazvalo se ovom fantastičnom događanju u prvim danima jeseni koje je, nakon prvobitne odgode zbog kiše, na kraju omogućilo svima da u novom terminu uživaju u predivnom i sunčanom danu, idealnom za rekreaciju duž trase Parenzane i njezinih prirodnih ljepota. Događanje su na glavnom trgu u Vižinadi otvorili mališani iz dječjeg vrtića Vižinada koji su na utrci “Mini Parenzana” prezentirali svoje umijeće bicikliranja. Potom su sudionici biciklisti startali s maratonom u 10 sati i odvozili 46 kilometara asfaltiranom cestom kroz Karojbu, Motovun, Istarske toplice, Livade i Ponte Porton te natrag u Vižinadu. Ljubitelji hodanja su odmah nakon biciklista krenuli na svoju turu duljine 10 kilometara, organizirane u sklopu događanja za sve koji prednost daju pješačenju.

Bicikliste i hodače je duž njihovih ruta čekala i okrjepa, kako bi lakše stigli do cilja. Tako je na biciklističkom maratonu u ženskoj konkurenciji najuspješnija bila domaća sudionica Matea Močibob, na drugo mjesto se plasirala Matejka Mohorič iz Vrhnike u Sloveniji, dok je treća bila Fabiana Piuka iz Grožnjana.

U muškoj konkurenciji pobjedu je odnio Marko Mahne iz Kaštelira, na drugo mjesto se plasirao Diego Žužić iz Poreča, a na treće Danko Mištrafovič iz Vrhnike u Sloveniji. Proglašena je i najupornija natjecateljica maratona, mlada Nastasia Jurković iz Funtane. Ona je, iako još uvijek tinejdžerica, odvozila cjelokupnu stazu maratona.

Nakon rekreativnog dijela svi sudionici okupili su se ponovno u Vižinadi na zajedničkom ručku, dodjeli medalja i zabavi uz Malvazija band. Vladala je odlična atmosfera, obilježena međusobnim druženjem i veselim raspoloženjem. Proglašavajući pobjednike, načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac istaknuo je zadovoljstvo održanim maratonom, zahvalivši se pritom svim natjecateljima na sudjelovanju te mnogobrojnim volonterima i sponzorima bez kojih ne bi bilo moguće organizirati jednu ovakvu manifestaciju.

Comments are closed.